neděle 8. ledna 2017

SPOILER #1





Dlouho jsem přemýšlela, jaká kniha by měla být TA PRVNÍ. Nad jakou knihou jsem opravdu dlouho přemýšlela a vlastně stále přemýšlím. Která kniha mě něčím tak zaujala, že ji potřebuji probrat. Díky blogu Svět mezi řádky jsem věděla. Je to kniha, o které se s bloggerkami často bavím. Holky určitě už vědí, ale je mi jasné, že pro vás je to pořád kniha neznámá. Takže pro dnešek tu máme knihu

FARMA -Tob Rob SMITH


Dneska bych s Vámi chtěla probrat finálové rozuzlení celého příběhu, to je totiž to, co mi leží v žaludku. Kniha se mi líbila od úplného začátku. Zmatené vyprávění vystrašené matky o nekalých činech vlastního manžela. Vyprávění, ve kterém odhalila své nejhorší obavy, ve kterém je životní partner zapleten do zmizení a pravděpodobně i do vraždy nevinné mladé dívky spolu se svým sousedem.

Možná to bude znít zvláštně a já budu vypadat jako blázen, ale opravdu jsem si přála, aby matka měla pravdu. Vážně jsem chtěla, aby byl její manžel zapleten do toho všeho a ona si konečně mohla odpočinout. 

Autor si ale po celou dobu s námi zahrával a to mi ani tak nevadilo, protože se mu podařilo napsat tak napínavý a tak strhující děj, že jsem hltala stránku po stránce, kde žádné hluché místo prostě nebylo. Jenomže autor se dle mého snažil o mnohem působivější dílo a proto zařadil do celé podstaty děje matčinu minulost, která v ní po tolika letech, i teď ve stáří ponechala následky a ona na staré kolena prožívá opět své mládí, kdy byla znásilňována vlastním otcem.
Když jsem to dočetla, říkala jsem si, že si snad Smith dělá ze mě srandu. Že to není možné, že do celého příběhu zapletl tento čin, který po takové době udělal z matky blázna. 

Určitě je to cítit ještě teď, ze stylu psaní, ale opravdu mě to naštvalo. Sám autor mi zkazil jeho knihu, která kdyby skončila tím že je otec opravdu zapleten do vraždy mladé dívky, byla pro mě top. Ještě bych pochopila, kdyby autor udělal z matky blázna a vynechal její minulost. Ale toto ne. Knize dám v létě ještě jednu šanci, ale nevím, jak přežiju zklamání číslo dvě :D
Tak nebo tak je to kniha, která ve mně zanechala strašnou spoustu emocí, které neumím snad ani popsat nebo jsem doposavad ani netušila, že takové existují a mám je i já.A nejsou to zrovna veselé a pozitivní emoce. Ba právě naopak. 
SHRNUTÍ
X z matky udělal blázna na základě minulosti, ve které byla znásilňována vlastním otcem
X pro mě od začátku nepříjemný otec z toho vyšel jako největší hrdina
X Daniel pátrá po minulosti své matky, aby dokázal, že je vlastně blázen (Skvělá práce synu)
X nechuť číst další knihu od autora, aby nedošlo k dalšímu srdcervoucímu zklamání.

Teď se ale dostáváme k té nejlepší části, k debatě. Opravdu mě zajímá Vás názor a berte tyto rubriky jako debaty nad hlavními problémy knihy, o kterých nemohu mluvit v recenzích, protože jak se znám, určitě bych prozradila dost podstatné věci a pak by tu knihu už nikdo nemusel číst, protože jim jedna trubka všechno vykecala. Celá já.





Zahajuji první a snad i vášnivou diskuzi na téma FARMA. Spoilerů se nebojte, od toho tento článek je.
KATY


5 komentářů:

  1. Mám to úplně stejne :D celou dobu jsem si rikala, ze ten manzel v tom musi jet :D Pak jsem si rikala, to si delaj srandu! Ale i tak se mi libila za 4 hvezdy :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je docela překvapení:D Ja naopak knihu opravdu mela rada,libili se mi,ze me drzel autor neustále v napětí a to finále, no ja jsem zklamana nebyla. Ani jsem vlastne nevedela co mám očekávat:D
    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mě naštvalo, že to nakonec bylo s manželem jinak, sázela jsem na něj jako na viníka. Ale jinak mě kniha vyloženě nadchla, nemůžu si pomoct :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já miluji spoilery! Proto je taky máme na blogu, ale od počátku spoluprací jsem s nimi musela přestat, tak jsem ráda, že tady si doplním vědomosti. Knihu jsem nečetla. Zajímalo mě to, ale věděla jsem, že ji číst nebudu, takže jsem moc ráda za spoiler. :D Jen nemám ráda gify v článku, takže ty mě fakt štvaly. :D Ale zas Wish by byla nadšená, ta je zbožňuje, ale nemá ráda spoilery... XDDD Ona si jich ode mě užije až moc, já vykecám, i co nevím - tedy jen jí, protože je to taková moje oběť. :o)) Jinak fakt zajímavě shrnuto, já jsem taky doufala, že půjde o nějaký masakr a nikoliv jen šílenství. I když mohlo mě to napadnout, psychické nemoci se poslední dobou v knihách vyrojily a teď už není snadné najít knihu, která by nepojednávala o nějaké duševní chorobě. Mám to ráda, ale jak je toho moc, tak už to začíná být ohrané. Těším se na další spoiler. ,o)

    OdpovědětVymazat