pondělí 12. prosince 2016

V mlze - Caroline ERIKSSON


Jak už jsem jednou psala, možná asi i víckrát, k svátku jsem si musela udělat radost a koupit si knížku. Vlezla jsem do našeho drahého knihkupectví a rozhodovala se mezi Dokonalým tichem a knihou V mlze. Nemohla jsem se rozhodovat dlouho, protože venku na mě čekala drahá polovička a sestra. Takže jsem popadla mlhu a pelášila k pokladně. Zaplatila 300 korun a bez zabalení knihy utíkala celá šťastná ven. No a jestli jsem neudělala chybu se dozvíte dál…
  • DĚJ
Greta zažívá své nejšťastnější chvíle u jezera Maran, což je v překladu vlastně jezero Přízrak. Její manžel Alex zná všechny děsivé historky, které s jezerem souvisí a při každé možné příležitosti je s oblibou vypráví. Není se čemu divit, že při rodinném výletě na blízký ostrov, který je obklopen jezerem, se necítí ve své kůži. Přenechá tedy prozkoumávání ostrova Alexovi a jejich dceři Smille, ona si prozatím odpočine v motorovém člunku na břehu.

Když se probudí, neví kolik je hodin, ani jak dlouho spala. Jediné co ví je, že Alex ani Smilla se stále nevrátili a v hloubi duše věděla, že se ani nevrátí. Vyběhla z motorového člunu a i se svoji nulovou fyzičku vyběhla jediný kopec na celém ostrově. Na pokraji sil a zhroucení zjistila, že nevidí ani známku po jediné živé bytosti. Musí z ostrova zmizet, a to hned.
V chatě ani jeden z nich není. Nemohla zavolat. Nevěděla, kde má mobil. Byla si jistá, že si ho zabalila, ale v tašce není. Není ani nikde v chatě. Prostě se vypařil. Už nemohla dál. Zhroutila se na křeslo a celá vysílená usnula. Probudil ji až z dálky známý zvuk. Její telefon. Telefon, která byl schovaný v posteli na Alexově místě. Co tam vůbec dělá? 

Než se Greta odhodlá zajet na policii, ještě nějaký čas potrvá. Nechce se ji tam, V hloubi duše ví proč. Neustále se vrací do svého mládí, kdy zemřel její otec. Kterého vlastně v osmi letech zabila. Psycholožka ji varovala, že pokud se nebude léčit, její šílené já se objeví v tu nejhorší dobu. Stalo se to teď? Jak je totiž jinak možné, že v hloubi duše ví, že se už nevrátí? Zabila je? Věděla, kde jsou?

Posledním hřebíkem do rakve její zdravé mysli bylo to strašlivé zjištění na policejní stanici. Poslední část zdravého rozumu zmizela. Policejní důstojnice ji sdělila tu nejhorší zprávu jejího života. Ona žádného manžela ani dceru nemá.
  • HODNOCENÍ
Na všech blozích (ano je to správně, i když to zní strašně) jsem četla jen ty nejlepší recenze. Někdo dal 100% někdo 80%. Názory ale byly víceméně stejné a někdy až totožné. Já souhlasím se všemi v jedné konkrétní věci. Hlavní hrdinka Greta byla na zabití! To bylo něco, s čím jsem se už od první kapitoly nemohla smířit. Nechápala jsem, proč sakra už neběží na tu policii, nebo ji alespoň nezavolá a namísto toho jde spát a neustále nad něčím přemýšlí. Bože. Ani nevíte, jak to bylo otravné. Já jsem jen doufala, že se brzo nějak vzpamatuje. Myslím, že bych to srovnala s často popisovanými pocity o Rachel z knihy Dívka ve vlaku.
 
Když ale přežijete její chování, věřím, že se Vám kniha bude líbit. Autorka Caroline Eriksson opravdu vymyslela skutečně zamotaný příběh, plný zvratů, nečekaných odhalení a šokujících situací. Je možné, že ze začátku budete trochu ztraceni, ale postupem času Vám příběh začne dávat čím dál tím více smysl a veškeré kousky do sebe zapadnout jako jednotlivé dílky puzzle. 
Chytlavý autorčin styl Vás nenechá chladným a po odložení knihy počítáte minuty, kdy se k ní zase vrátíte. Chcete totiž vědět, jak velký blázen Greta ve skutečnosti je. Jaké tajemství v sobě skrývá a jak bude vypadat její život dál. Moje nenávist, nebo spíše iritace vůči ni, postupem času odezněla, ale žádnou extra lásku jsem k ní necítila ani v nejhorších situací. Možná jsem divná, ale mě si nezískala, takže i soucítit s ní bylo pro mě horší. 
Celý námět na mě chvilkami působil až moc překombinovaně a já cítila, že je toho na mě moc. Možná proto ty časté pauzy a návraty. Čeho je moc, toho je příliš. Znáte to. Stačilo malinko ubrat a já bych autorce i odpustila povahu hlavní hrdinky. Ale je to tak, jak to být mělo. Je to úžasný thriller, který si určitě ještě jednou ráda přečtu znovu. Budu ho všem doporučovat, protože stojí za přečtení a patří k těm lepším kouskům, které jsem četla.

Kniha V mlze si proto ode mě odnese 80%
 

Já doufám, že jsem Vám jen potvrdila, že kniha je vážně parádní a Vy nebudete váhat a pořídíte si ji také!
Katy


Originální název : Alex and Smilla - Missing
Spisovatel: Caroline ERIKSSON
Nakladatelství : LEDA,2016
Počet stran :240
Vazba : Vázaná s přebalem
Žánr : Thriller, Detektivka
ISBN :978-80-7335-444-2



ANOTACE
Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…
Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné.
…SE VRÁTILA JENOM ONA
Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením?
A najdou vůbec Alexe a Smillu?
V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.
Temné tóny atmosféry románu, charakteristické pro severské thrillery, se snoubí s pronikavou psychologií v dokonalé podobě, která předjímá velký úspěch. (Libretto Reviews)
 

10 komentářů:

  1. Tak to je přesné, k Rachel bych ji přirovnala taky :-D Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Bohužel mi ze začátku vůbec nesedla, ale naštěstí se pak dala dohromady :)
      Katy

      Vymazat
  2. Na knihu se určitě chystám, jen mě trošku zaráží to připodobnění k Rachel z Dívky ve vlaku, protože tu prostě nemůžu vystát. Tenhle typ hrdinek mi zkrátka nesedí... I tak dám ale V mlze šanci, chválí ji opravdu snad každý :)
    Jsem zvědavá na svůj názor :)
    Měj se krásně, Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase naopak Rachel milovala a tahůe mě vytáčela,tak to třeba budeš mít naopak :D
      Jo rozhodně ji šanci dej, stojí za to !
      Katy

      Vymazat
  3. No, mě jsi úplně nepřesvědčila, ale to není prvotní účel recenzí. Navíc víš naprosto jistě, jak to myslím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vém, není to tvůj žánr :D Ale myslím, že by tě vážně nebavila :D
      Katy

      Vymazat
  4. Taky jsem nechápala, proč se hlavní hrdinka chová tak, jak se chovala. Nicméně mě si kniha získala. Byla jsem naprosto nadšená a velice ráda, že jsem si ji mohla přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že jo :)
      Ale máš pravdu, kniha má v sobě velký potenciál a to kouzlo. Napínavý děj mě držel při životě!
      Katy

      Vymazat
  5. Musím souhlasit, že hlavní hrdinka byla prvních pár stran na zabití, ale potom jsem jaksi pochopila, o co autorce šlo a hned to bylo lepší :D
    Já jsem si knihu naprosto zamilovala a strašně se těším na to, až si knihu přečtu znovu a třeba najdu mezi řádky něco, co jsem při prvním čtení nenašla :)
    Skvěle napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona pak sama se celkově ta postava Grety dala dohromady. Byl tam krásně vidět ten její vývoj a její myšlenkové pochody dostaly také odůvodnění.
      Katy

      Vymazat