sobota 22. října 2016

Vor v zakone : hlava mafie - Vítězslav JAREŠ


Máme tady další recenzi na knih na z nakladatelství MOBA.
Vítězslava Jaroše si můžete zakopit ZDE

 
  • ANOTACE
V Praze se schyluje k válce mezi znepřátelenými skupinami ruskojazyčné mafie. Důstojník kapitán Karel Krol z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přitom přijde o kolegu a dlouholetého kamaráda. Aby dosáhl odplaty, musí vzít spravedlnost do vlastních rukou a uchýlit se k nelegálním metodám. Nezbývá moc času, jelikož soudce propustil viníka, šéfa ruské mafie – „vora v zákoně“ – a ten se chystá utéct za hranice. Vír nelítostného vyřizování účtů mezi gangy může všechny ohrozit.
  • DĚJ
Máme tady další zajímavý příběh z pera Vítězslava Jareše o našem známém kapitánovi Krolovi. Tentokrát se Krol dostává do prostředí ruské mafie u nás a jeho lidskost po zavraždění kolegy jde stranou.

Mirek, jakožto policista v utajení, byl ve své roli mafiána už moc dlouho a nepostřehl, že je sledován. Věděl ale, že o něm začínají pochybovat, jako o členovi jejich komunity. Musel se nechat stáhnout z případu. Bylo to až moc nebezpeční. Jeho přání není ale u velících, především u Krola, vyslyšeno a to se mu stalo osudným.

Jakmile nastala chvíle, kdy se Mirek několik dnů neozval, policisté na oddělení věděli, že je zle. Potvrzení jejich domněnek na sebe nenechalo dlouho čekat. Potvrzení jim přišlo v podobě pohledu od samotného ,,vora v zakone“. Hlavy ruské mafie v České republice. Více než text je ale zaujala adresa dopsána malým písmem. Neváhali ani minutu a ihned na uvedenou adresu poslali tým pyrotechniků a za nimi v autě netrpělivý Krol. Po nálezu lidského torza v autě, nebylo již žádných pochyb, že je to Mirek a vše prasklo. Krol musí najít obětního beránka, který pomstí Mirkovu smrt a tím odčinit svoji chybu. 


Dan je český voják nasazený v Afganistánu jehož tajná akce je pro něj také poslední. Utrpěná zranění pro něho znamenají ukončení kariéry a život mrzáka. Ztratil svoje poslání, a když se k tomu ještě přidal odchod manželky s dítětem, ztratil i smysl života.

Po několika měsících deprese a podřadné práce sekuritáka v obchoďáku, přijímá nabídku od svého bývalého, problémového kolegy. Teď díky němu sedí ve vyšetřovací místnosti a přemýšlí, jak mohl klesnout až tak hluboko.

Kapitán Krol má nyní svého adepta přesně tam, kde chtěl. Zlomený a vystrašený teď kývne na všechno. A díky tomu se stává novým špionem, který má pomstít Mirka a zničit působení ruské mafie.

Dan ví, že nemá na výběr. Je to pro svým způsobem další tajná mise, která ho vzrušuje. Co se může stát, když má nad sebou policii a ochranu samotného Krola.

Krol podepsanou smlouvu o společenství doma ihned zapálí. Nikdo se nesmí dozvědět, že pracuje pro ně. Žádná ochrana, žádná jistota a skoro jistá smrt.

Jak dopadne Krolovo bezcitné rozhodnutí?



  • HODNOCENÍ
Přestože jsem četla pouze prvních padesát stránek z knihy 12.12. je tato kniha již mým druhým setkáním s vyšetřovatelem Krolem. O poznání surovější chování Krola Vás chvilkami docela překvapí a vy si pořád musíte říkat, proč to proboha dělá.

Příběh z oblasti ruské mafie je poměrně dlouhý a proto pan Jareš logicky a výborně rozčlenil příběh na velké množství kapitol, z nichž některé jsou pouze jednu stranu dlouhé. Příjemná změna a mnohem více toto členění ulehčí už tak velice silný příběh.

Já osobně si musela dělat během četby kratší přestávky, přeci jen nejsem zvyklá na některé mafiánské praktiky, které se dějí právě u nás. Je to až k nevíře co se nám děje doslova před očima a my o tom nemáme ani potuchu. Možná díky bohu za to.

Věřím, že autor měl díky výběru prostředí velkou odvahu a štěstí na informace, které dodávají celému komplexu na věrohodnosti. Za tož si autora vážně cením.


Sám Vítězslav Jareš je seznámen s mým názorem ohledně celé knihy. Měla jsem i menší výtku, tedy ne přímo výtku jakožto názor ohledně některých informací. Nejsem úplně příznivec kapitol ohledně politiky a struktury nějakých organizací. Nebaví mě to. I tady se tomu nevyhneme, ale musím říci, že to není naštěstí tak časté a bohužel je to potřebné, pro smysl některých detailů a propojení vztahů.

Celkové hodnocení tedy je mezi 80-85 % což je myslím, velice pěkné. Já se těším na další příběh vyšetřovatele Krola, který nás určitě opět překvapí. A nyní se vrhnu na pokračování četby 12.12.



Spisovatel: Vítězslav JAREŠ
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :384
Vazba : Vázaná
Žánr : Detektivka
ISBN :978-80-243-7185-6


 Jak vy a Vítězslav Jareš? Už jste mu dali šanci?
Katy :)

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze a pěkné fotky :) Hlavně ta první se mi líbí a btw pěkné tetování :))
    Jareše jsem prozatím četl jen 12.12. a docela jsem byl nadšený. Ale slyšel jsem, že je tento díl slabší.
    Karel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) to je přítelova ruka a docela trpel při focení😂😂
      No na 12.12. to uplne nema,ale Krol je tady uplne jiny :)
      Katy

      Vymazat
  2. Však víš, jak to mám s podobnými knihami, ale je pravda, že ten chlap na obálce ... :D :D

    OdpovědětVymazat