pondělí 10. října 2016

Řbitov zviřátek - Stephen KING



Moje srdcová záležitost od Stephena Kinga, kterou mám ve své knihovně jen díky pozornému naslouchání, mé drahé polovičky, Moooooc děkuji :)



  • ANOTACE
Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí....Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího...

  • DĚJ
Stephen King nás zanese do prostředí napohled tak obyčejného, že nás musí napadnout, zdali si z nás otec hororů nedělá srandu. Bude nás hodnou chvíli napínat. Ale pamatujte si. Jakmile Kingův příběh začíná naprosto nenápadně a klidně, o to drsnější a děsivější příběh nás čeká. Na to dávám svoji hlavu.

Mladý manželský pár Louis a Rachel se usadí v půvabném malé městečku na okraji Maine. Nádherný velký baráček s velkou zahradou a čistým vzduchem. Co víc si pro svoji rodinu mohl Louis Creed přát. Jediné co kazilo dojem jejich budoucího poklidného žití, byla rušná hlavní silnice pro cisterny a náklaďáky. Budou muset dávat pozor, aby se jejich děti silnici vyhýbaly co nejvíce.


Už od prvního dne se seznámili s postarším párem, Jud a Norma, hned odnaproti. No postarším. Přestože vypadala manželská dvojice sotva na šedesát, jejich těla měla na sobě už osm překrásných křížků tohoto života. Bylo jasné, že od tohoto okamžiku budou přátelé na život a na smrt, přestože je dělí několik dekád.

 Louis po prázdninách nastupuje jako hlavní lékař na střední škole. Lepší práci si nemohl ani přát. Konečně trocha klidu a hlavně času na publikaci několika článků do lékařských časopisů. Rachel zůstává s jejich synem Gagem a každé ráno dceru Eileen odvádí ke školnímu autobusu se slzami v očích. Jejich dcera už chodí do první třídy. Ten čas tak utíká.


Rodina Creddova by asi žila dlouhý poklidný život, kdyby si vybrala jiné místo pro své žití. Jednoho dne se na nebezpečné silnici stalo neštěstí a náklaďák přejel kocoura jejich dcery a tato smrt odstartovala neskutečný sled událostí v jejich životě. Louis, který chtěl ušetřit city své dcery, pohřbil kocoura na místním tajemném a posvátném Řbitově zvířátek. Kocour se druhý den objeví u jejich domu, s trochou hlíny na svém těle a neuvěřitelným zápachem. Ale žil. Eileen si ničeho nevšimla. Ale Louis věděl, že to už není jejich starý kocour. Tento byl nemotorný a agresivní. Co to udělal?

Postupem času se jejich situace stávala horší a horší. Až jednou Louise napadlo, co by se vlastně stalo, kdyby tam pohřbil mrtvého člověka. Taky by obživnul? Hned ale tu myšlenku vypudil ze své hlavy. Bylo to nemístné. To ale ještě nevěděl, jak blízko je k provedení právě tohoto činu, protože když jde o člena rodiny, člověk je schopen, pro jeho návrat udělat cokoliv, dokonce i způsobit takovým to rozhodnutím smrt velkého počtu lidí…


  • HODNOCENÍ
Ne nadarmo je tato kniha moji nejoblíbenější. Přestože jsem od Kinga četla ještě několik výborných knih, tato patří na první příčku. Děsivější horor jsem od něho v životě nečetla. Hlavně nápad, který je v Řbitově ukryt je naprosto dokonalý. Dokáže nahnat strach pouze jednou větou. Napětí je dechberoucí a pro slabší povahy je tato kniha přímo mučením.

Příběh není sice napínavý od první chvíle, ale naopak Vás nenápadně vtáhne do děje a napětí pomalu vzrůstá a věřte mi, že za to bude vděční. Jinak by byl příběh nesnesitelný, krutý a možná postupem času i nudný. Zvláštní kombinace, že.

Knihu dopouručji tedy převážně silnějším povahám a milovníkům hororů a hlavně Stephena Kinga. Knihu jsem četla již podruhé, vlastně ne, potřetí a stále je topka i po tolika letech. Takže za mě je to kniha za
100 %.

Tak co Vy a Řbitov zviřátek? Také patřil k těm děsivějším knihám od Stephena Kinga?
Katy
Spisovatel: Stephen KING
Nakladatelství : BETA, 2014
Počet stran :374
Vazba : Brožovaná
Žánr : Horor
ISBN :
978-80-7306-361-0

31 komentářů:

  1. Knížku mám v plánu si přečíst už dlouho. Od Kinga jsem zatím četla Nezbytné věci a Cujo, jo a ještě Mlhu, ale tu jsem nedočetla. Na Kinga musím dostat chuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase nečetla Cujo, ale chystám se na to. Mlha je docela párádní film, knihu jsem ještě také nečetla :)
      Katy

      Vymazat
  2. King je jednička :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím. Je to děsivý příběh, mrazivý, pravý horor.
    http://siraelxy.blogspot.cz/2016/09/podzimni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Byl to můj první King, který odstartoval mojí lásku k němu :D Taky jsem ho četla už myslím třikrát a je to prostě famózní knížka!
    Ta fotka s pejskem je naprosto skvělá :D
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, já pak ještě hned četla Carrie a to je taky drsárna :)
      Děkuji, je sice trochu morbidní, ale lepší než na hřbitovvě :D
      Katy

      Vymazat
  5. Ačkoli moc nečtu, tak tohle byla první knížka od Kinga, kterou jsem četla, ale vím, že to je jedna nej z knih, co jsem četla. Fakt zajímavá, děsivá, ale četla se dobře. King je skvělý spisovatel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je výbornýa tato kniha není oblíbená všemi zadarmo )
      Katy

      Vymazat
  6. Souhlasím, že tohle je snad nejděsivější kniha, co jsem od Kinga četla, ostatní jsou taky dobré, ale u žádné z nich mi neběhal mráz po zádech jako u této :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Na tuto knihu se take chystam, pekna recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Joo, tohle je u mne topka :-) Byl to můj první King a byla to láska na první přečtení :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Taťka Kinga miluje a nedá na něj dopustit, trochu se stydím, že jsem od něj ještě nic nečetla, takže to budu muset hodně rychle napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on asi nebude moc tvůj styl :D Co si budeme povídat, ale možná si z jeho děl neco vybereš. :)
      Katy

      Vymazat
  10. Úžasná recenze! :)
    Kingu jsem měla v plánu na dobu neurčitou, ale po Tvé recenzi si ho musím přečíst hned příští měsíc... a myslím, že začnu zrovna Řbitovem :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě začni! Připrav si lampičku, čaj a jdi do toho :D
      Katy

      Vymazat
  11. Super recenze! ;-) Já mám od Kinga v knihovně 3 kousky, ale ještě nebyl čas se do nich pustit! Nalákala jsi mě na další titul :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No honem to naprav :D I když víme, jak je to s časem, že :)
      Katy

      Vymazat
  12. Zrovna Řbitova zviřátek mi přišel, z toho, co jsem dosud přečetla, jako zatím nejméně stravitelná kniha od Kinga. Napětí i hrůza tam byly, to ano, ale děj se odvíjel tak pomalu a pořád jsem čekala, kdy se bude něco dít, a když už to přišlo, nemělo to na mě ten efekt. Nicméně, pokud se ti kniha tak líbí, King by byl určitě rád :) Mně se asi nejvíc líbila Misery a Běh o život, který napsal pod pseudonymem, i když mohl víc doladit konec.
    Jen ještě poznámka: "nebezpečná silnice přejela kocoura"? To asi ne :D
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam nemá být silnice, ale náklaďák, nevím na co jsem myslela :D Díky za opravu :D
      Běh o život je parádní, dost se mi líbilo to napínání a hlavně že se pořád něco dělo. Nebylo tak dlouhé jako Řbitov, ale já mám právě raději to delší napínaní :)
      Katy

      Vymazat
  13. S Kingem jsem si já vůbec nesedla. Respektive jsem mu dala šanci jednou a to právě Řbitovem. A nebylo to nic pro mě. Asi potřebuju realitu, potom se dokážu bát, zombíci mě vůbec nechytly.

    OdpovědětVymazat
  14. To je skoda!! Ale chapu,spousta znamych ho nemuze ani videt :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Právě jsi mě neuvěřitelně nalákala! Řbitov zvířátek mi doma leží už nějaký ten rok. Ale pořád jsem se k němu nedostala. Nevím, jestli jsem se bála, jestli to na mě nebude moc ale momentálně se cítím dost odvážná, rovnou bych to začala číst (kdybych neměla rozečtených dalších 5 knih) A podzimní/zimní večery jsou na takové knížky nejlepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele neuspěchej to :D King tady jde na všechno pomalu a pak bum! Je to tam. Až budeš číst, dej mi určitě vědět :)
      Katy

      Vymazat
  17. Kinga naprosto zbožňuju ! :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  18. King je jedna z mých srdcových záležitostí. Řbitov byl kdysi první knihou, kterou jsem od Kinga četla, a dodnes je to jedna z mých oblíbených. Velmi jsem si oblíbila také Dlouhý pochod a Nezbytné věci. Vlastně, těch oblíbenců bych našla spoustu, a nejde je všechny vyjmenovat, asi o nich napíšu článek :D
    Jediná, kterou jsem nikdy nedočetla byla Pavučina snů, ale to je tím, že mě strašně nebaví emzácká tematika...

    Mafalda

    OdpovědětVymazat