pondělí 8. srpna 2016

Řekni lituji - Michael ROBOTHAM



 Ráda bych poděkovala Megaknihám za úžasnou spolupráci, dokonalou knihu a hlavně za seznámení s autorem samotným. Už teď je moje objednávka dalších jeho děl na cestě :)

Knihu za skvělou cenu naleznete ZDE.



  • ANOTACE
      Jedné letní nedělní noci se ve vesnici Bingham nedaleko Oxfordu ztratí dvě nejlepší patnáctileté kamarádky Piper Hadleyová a Natasha McBainová. Mnohadenní televizní přímý přenos z pátrání po nich upoutá celý národ. Dívky se ale nepodaří najít. O tři roky později, v průběhu nejhorší sněhové vichřice za posledních sto let, dojde k brutální vraždě manželského páru bydlícího na farmě, kde kdysi se svými rodiči žila i Natasha McBainová. A pod ledem zamrzlého jezera je po sněhové bouři nalezeno tělo mladé bosé ženy. Policie zadrží duševně narušeného mladíka, který slyší hlasy a tvrdí, že té noci viděl v bouři dívku, kterou pronásledoval sněhulák. Klinický psycholog a tvůrce zločineckých profilů pro policii Joseph O’Loughlin je přesvědčený, že dívky, které zmizely před třemi lety, stále žijí. Přesvědčuje policii, že je třeba obnovit vyšetřování, ale čím víc se blíží pravdě, tím nebezpečnější celá situace začíná být. Mysl jeho protivníka je chladnokrevná, rafinovaná a zvrácená


  • DĚJ
    Už je to něco málo přes 3 roky co se pohřešují ,,Binghamské holky". Natasha a Piper. Dvě kamarádky ze školy, které nemohou být více odlišné. Natasha je klasická provokatérka, která si svým vyzývavým chováním a oblečením vytvořila spoustu nepřátel. Piper je její přesný opak. Sportovně založená  dívka s chlapeckou postavou a slušným chováním. Když zmizeli, bylo jim 15 let. Typický věk na útěk z rodiny. Ale kdo na něho pomyslel, nemohl se mýlit víc.

    


   Do Oxfordu přijíždí se svojí dcerou klinický psycholog Joseph O'Loughlin, který před nějakým časem sám spolupracoval s policií na podobných případech jako je zmizení B.D. Spolupracoval. Ten minulý čas je záměrný. Přestal tím po únosu vlastní dcery Charlie. Tato velká událost i přes její nalezení zasáhla jeho rodinu jako blesk z čistého nebe.  Cestou z vlaku pozoruje policejní majáčky u zamrzlého rybníku. Později se dozvídá, že se v ledu našlo mrtvé dívčí tělo. Jak byl rád, že se nic podobného nestalo jeho vlastní dceři.

    


Ani se O'Loughlin nenadál a už je opět součásti vyšetřování zavražděných manželů. Místní policie sází na psychicky labilního a dnes již bývalého zaměstnance Augie Shawa. Kdo jiný by byl totiž schopen umlátit manžela k smrti a zapálit jeho manželku. Profesorovi tu ale něco nesedí. V bytě zavražděných našel sušící boty ve velikosti, které neodpovídají zavražděné, v koupelně u napuštěné vany visí ručník, který se nehodí ke zbývajícím dvěma a hlavně u nich doma nenašel psa, který měl v kuchyni misku s vodou. Především díky malému ochranáři zjišťuje spojitost mezi zavražděnými manžely a mrtvou dívkou v ledu. Není to totiž nikdo jiný, než zmizela Natasha. Jedna z Binghamských holek.
      

   Natasha se totiž vrátila domů. Do bytu kde vyrůstala. Netušila, že se její rodiče po jejím zmizení rozvedli a odstěhovali. Jediné co v domě po jejím minulém životě zůstalo byl pes. Pes, který s ní umrzl. Když ji policisté našli v ledu, byla ve strašném stavu. Podvyživená, neupravená a nějaký psychopat si na ni vyzkoušel i vlastní obřízku.

   Na profesorovi je nyní aby pomohl policii najít druhou dívku dokud je ještě živá. Nejprve si ale sám musí objasnit příčiny chování psychopata, který je schopen mladé dívce udělat něco tak strašného. A jak asi tak vypadá člověk, který je schopen honit mladou dívku v letních šatech po zamrzlém rybníku a posléze se dívat jak se topí…


  • HODNOCENÍ

Ještě teď když o knize vyprávím jsem nadšená jako když jsem ji dočetla. Těch necelých 500 stránek mi uteklo jako voda. Autor mě vážně nadchnul a dostal. Styl psaní je přesně pro mě. Dokáže popsat každou situaci tak, jako byste tam přímo byli. Prožíváte veškeré vyšetřování a stáváte se jeho součástí. V průběhu čtení dokonce zjišťujete, že si sami skládáte příběh, který by vše vysvětloval.


Když jsem se dostala k finálové části, kdy měl být odhalen náš hlavní pachatel, byla jsem už napjatá doslova k prasknutí. Pak to na mě autor vybalil a já začala přemýšlet, jestli to dává smysl. A hádejte co, dávalo. Vše tomu nasvědčovalo. Jeho chování, alibi, důvody a já nevím co ještě. Jenomže neuhodnete co se stalo. On to nebyl. Autor Vám ho předhodil, aby příběh ještě více napnul, protože skutečný pachatel je mnohem větší ryba. Po jeho zjištění to bylo něco jako : To si děláš pr... :D Opravdu mě to ani ve snu nenapadlo a dramatický konec knihy završil celé to napětí..


Takže za mě je to zasloužených 5 z 5.

A již brzy se ke mně od Megaknih dostane další díl, který jsem si musela prostě koupit. Ještě jednou díky a pro nadšence ještě jednou odkaz na zakoupení. Věřte mi, že to nemá chybu.


Jsem jediný nadšenec, fanoušek, Michaela Robothama? Nebo se najde někdo další, kdo byl jeho dílem nadšený.
KATY

Spisovatel: Michael ROBOTHAM
Nakladatelství : MOBA, 2015
Počet stran :488
Vazba : Pevná s přebalem
Žánr : Detektivka, Thrille, krimiromán
ISBN :
978-80-243-6643-6

10 komentářů:

  1. Díky za tip na zajímavý thriller. Dost často mě zklame hloupé rozuzlení, ale tohle vypadá víc než nadějně. Přidávám na svůj nekonečný seznam. Autora jsem vůbec neznala, takže objevím něco úplně nového.
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, já už mám další díl u sebe tak na dovolené je na řadě :D
      Katy

      Vymazat
  2. Vypada zajimave xxx takze si ji dam na list :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dívala sem se a je to 6 díl v sérii, u nás vyšel 1. a 2.a pak hned 6.celkem toto nechápu. Nevím jestli to nenarušuje celkový dojem, pokud je tam třeba vedlejší příběh. Takto vydávali i Nesba jeho sérii Harry Hole , což podle mě nebylo ok. Já sem počkala a četla sem ho od 1. dílu a byla sem tomu ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono u nás to není moc neobvyklé že. Nicméně knihu to vůbec nenarušuje. Je tam sice jeho kolega, který má být v jiné díle postřelen, ale to není vůbec podstatné. Takže tady to nevadí. Nesba, toho už pár dílů mám, ale stále čekám na první.
      Katy

      Vymazat
  4. To je teda nadšená recenze. Opravdu si mě nalákala a já si knihu dávám na seznam:-)
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju to jsem vážně ráda. A opravdu jsem nadšená :D:D
      Katy

      Vymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Říkala jsem, že se k ní dostaneš dřív než já :D
    Každopádně se na ni teď těším mnohem více a snad z ni budu stejně nadšená! :3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      No měla jsi pravdu, já nemohla odolat a áš se na co těšit. Možná je to trochu drsnější, ale mně to nevadí :)
      Katy

      Vymazat