úterý 23. srpna 2016

Co je tvoje, je i moje - Tess Stimson



  • ANOTACE
Dvě sestry. Naprosté protiklady. A dohoda, která je spojí - anebo navždy rozdělí.

Grace Hamiltonová je dítě štěstěny. Na co sáhne, to se vydaří. Avšak to, po čem touží ze všeho nejvíce, mít nemůže: vlastní dítě. Tato nenaplněná touha se plíživě přemění v posedlost, která dokáže rozleptat i ten nejdokonalejší život. A pak se z Ameriky nečekaně vrátí její sestra...

Susannah je rozený smolař. Na co sáhne, to se zkazí. Ale děti mít může, dokonce je už i porodila – a dala k adopci. Šest let strávila v americkém tetovacím salonu a teď se vrací do Británie, aniž tuší, čím se tam vlastně bude živit. Už ani nevěří, že se jí podaří dělat něco smysluplného; spíše doufá, že zas nevytvoří nějaký další průšvih.

Setkání obou sester je zprvu jako setkání dvou bytostí z rozdílných planet. Přesto se dokáží shodnout na jedné věci: Susannah se stane náhradní matkou Graceina dítěte. Odnosí a porodí je, pak novorozeně předá jeho biologickým rodičům. Zádrhel nastane ve chvíli, kdy se Susannah rozhodne, že si dítě nechá

 
  • DĚJ

GRACE
Jmenuji se Grace Hamiltonová. Můj manžel Tom a já bydlíme v krásném ekologickém domečku na předměstí. Máme skvělé sousedy a nic nám neschází. Tedy skoro nic. Přestože jsem již od svého útlého věku dítětem štěstěny, vlastní dítě mít nemůžu. Tom už se s tím smířil, ale já nemohu.  Je to posedlost, kterou nemůžu zkrotit. Moje nezodpovědná sestra má už dvě krásné děti, které ihned po narození dala k adopci. Nechce je. Ach ta nespravedlnost…

SUSANNA
Tak je to tady. Po tolika letech se musím vrátit domů. Pracovní vízum mi skončilo už před několika měsíci a já už nemám peníze na nájem, cigára a chlast. Jediná moje šance je vrátit se do rodného města nebo se nechat zase ošmatávat od toho nechutnýho dědka.  Doufám, že mě nechá moje „dokonalá“ sestra bydlet u ní a jejího divného manžílka, jinak jsem v prdeli.

GRACE A SUSANNA
Žijeme spolu pod jednou střechou. Nebyla jiná možnost. Věděli jsme hned, že se navzájem potřebujeme i přes naše vzájemné znechucení. Rozhodli jsme se pro společný plán, který se ne všem líbí. I my máme strach jak to dopadne, ale je to nutné.

GRACE
Susanna mi odnosí dítě. Je to neuvěřitelné. Souhlasila s mým plánem. Tom je proti, ale jakmile bude držet v náručí to malé, odpustí mi. Musím ji ale hlídat. Žádné kouření, chlast a rozhodně žádný sex. Chci mít jistotu, že to dítě bude naše. Moje a Tomovo.
 



SUSANNA
Tak a už jsem zase těhotná. Tentokrát je to lepší než ty předešlé dvě. Potají se mi daří i kouřit a chlastat. Moje ledviny dostávají zabrat a já čekám, kdy mi zase selžou. Je tu ale velká šance, že to dítě není ani Tomovo. Zatím si to ale nechám pro sebe. Jediné z čeho mám strach, jsou mé city. Je to poprvé co k tomu dítěti něco cítím. Co když je to moje poslední šance na spásu? Třeba se mi změní můj zasraný život. To dítě si prostě NECHÁM!..



Před námi je příběh o dvou sestrách, které toho mají tak málo společného a přeci jsou na sobě závislé. Jak ale může vše dopadnout, když se jejich vzájemná domluva rozpadne a Susannah si chce dítě nechat a je schopná pro to udělat vše.

  • HODNOCENÍ

Před námi je příběh o dvou sestrách, které toho mají tak málo společného a přeci jsou na sobě závislé. Jak ale může vše dopadnout, když se jejich vzájemná domluva rozpadne a Susannah si chce dítě nechat a je schopná pro to udělat vše.

Co je tvoje, je i moje byla po mě první knihou od Tess Stimson a abych byla upřímná, možná i poslední. Kniha sice nepatří k žádným katastrofám, ale mně přesto úplně nesedla. Byl to takový průměr, kterých už si znovu nepřečtu.

Námět je to rozhodně zajímavý, to se musí nechat a jen díky tomu jsem vydržela až do úplného konce. Opravdu mě zajímalo, jak to celé skončí a kdo si nakonec to malé odnese domů. Než jsem se ale k tou dopracovala musela jsem přetrpět několik až přespříliš sprostých a peprných scén. Nejsem rozhodně žádná puritánka, četla jsem i Padesát odstínů šedi, přesto některé části na mě působily vulgárně.


Co se mi ale líbilo, byly pohledy odlišných osob na tutéž situaci. Především rozdílné názory Grace a Susanne. Občas se autorce podařilo do příběhu vložit vtipné hlášky a situace.

Abych byla upřímná tak ani jedna z postav mi nebyla sympatická. Každá měla své mouchy a neustále jejich měnící se názory mě vyloženě štvaly. Jednu kapitolu chce tohle, druhou to chce jinak a třetí zase. Ve finále mě zajímalo jen jejich konečné rozhodnutí, které bohužel nebylo ani řádně dořešené. Prostě jen rychle ukončené.

Takže tentokrát takový horší průměr.
3 z 5

Spisovatel
: Tess STIMSON

Nakladatelství : DOMINO, 2013
Počet stran :300
Vazba : Vázaná s přebalem
Žánr : Román
ISBN :
978-80-7303-902-8


Stále mám i po skoro dvou měsícíh  rozporuplné pocity. Takže netuším, jestli v blízké době po autorce opět šáhnu.Znátě nějakou knihu od Tess Stimosn, kterou byste mi doporučili?
KATY

2 komentáře:

  1. Námětově kniha vypadá, přesně jak říkáš, zajímavě. Ale je škoda, že provedení není tak dobré, jak by mohlo být, protože už když jsem četla, o čem kniha je, tak mě to zaujalo, ale asi si ji nepřečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je škoda, že tě kniha moc neoslovila. Já si čtení užila. Ale je pravda, že každému sedne něco jiného :) Autorku mám ráda, třeba Hra na lež se mi líbila ještě víc a Kdo miluje nejvíc bylo taky výborné. Ale je pravda, že peprných scén se autorka nebojí. A třeba v Otevřeném manželství jich bylo víc než dost... což už i mě nebavilo, protože jsem si říkala, až budu chtít vědomě erotický román, sáhnu po něm :))

    OdpovědětVymazat