pondělí 20. června 2016

RC: Zvolila jsem si lásku - Scarlett LEWIS


Spisovatelka : Scarlett LEWIS
Nakladatelství : KRISTIÁN, 2016
Počet stran : 190
Vazba : paperback
Žánr : Světová próza, osobní rozvoj a styl
ISBN :
978-80-88130-09-3

 Máme tady další recenzní výtisk, který mi poskytly opět Dobré knihy.Kniha je zařazena do kategorie Krásná literatura, Próza a Světová próza.Knihu si můžete objednat přímo ZDE.
Děkuji Dobrým knihám za poskytnutí recenzního výtisku!

  • ANOTACE

Čtrnáctý prosinec roku 2012 začal pro Scarlett Lewis jako každý jiný den. Ráno se chystala do práce a těšila se, že odpoledne uvidí svého šestiletého syna Jesseho na školní akci. Netušila však, že na Jesseho Základní škole Sandy Hook ve státě Connecticut dojde k masakru. Oběťmi šíleného střelce se stalo dvacet malých dětí a šest dospělých.

Přesto Scarlett v knize nepopisuje samotnou tragickou událost, ale svou vlastní cestu, jak se s takovým neštěstím vyrovnat, jak člověk dokáže čelit nepochopitelné krutosti a jak najde odvahu jít dál, když si myslí, že mu už žádná nezbyla. Scarlett během své pouti přišla na zdánlivě jednoduchou věc: místo nenávisti a zloby si musíme zvolit lásku. K této myšlence ji dovedl sám Jesse, když jí svým neumělým dětským písmem zanechal vzkaz na tabuli v kuchyni, který Scarlett objevila až po jeho smrti: Posilující, uzdravující láska.

Od této chvíle Scarlett jasně věděla, co musí udělat. Výsledkem bylo založení Nadace Jesseho Lewise Zvolte lásku. Jejím hlavním programem je naučit děti, aby dokázaly změnit myšlení a zvolily si život bez nenávisti a strachu.


Knihu jsem si vybrala na základě anotace a kladného ohlasu jedné blogerky. Protože je to ale ve finále kniha úplně jiného rázu, tak se moje recenze ponese spíše v duchu pozitiv a negativ. Moje osobní hodnocení budu muset trochu vynechat a to z jakého důvodu, pochopíte v závěrečném hodnocení.

  • DĚJ

14.prosince 2012 se Scarlett Lewis navždy změnil život. Přežila pro nás nepochopitelné. Smrt vlastního šestiletého syna Jesse. Adam Lanza, psychicky narušený mladík, spáchal nepředstavitelně násilný čin na Základní škole Sandy Hook. Adam zastřelil 20 malých dětí, kteří se nestihly před jeho zbraní schovat nebo se naopak postavili jeho násilnostem přímo. Mezi takové patřil i Scarlettin mladší syn Jesse. Aby zachránil své spolužáky a paní učitelku, zabavil násilníka a přemluvil ostatní, aby se sami schovali. Zachránil spoustu životů a sám svým zraněním podlehl.


Kniha nám ale nepřínáší detailní popis události, ale naopak přináší dlouhou pouť mladé maminky, která se musí smířit se smrtí svého syna. Popisuje cestu bolesti, znovuzrození a odpuštění. Scarlett vyzkoušela spoustu, nejen duchovních metod, aby se smířila se svoji budoucností bez svého syna. Díky svým přátelům a nadaci se pomalu dostává z toho nejhoršího.
Scarlett Lewis je beze slov silná žena, která má před sebou dlouhou cestu, při které se stále objeví dny, kdy nebude chtít vstát z postele. Přesto přese všechno se rozhodla podělit o svůj příběh a o svoji cestu se všemi ne proto aby si zajistila přísun peněz, ale aby naopak i ostatní si zvolili lásku namísto utrpení.
  • HODNOCENÍ
No a teď se dostáváme k té těžší části.

Kniha bohužel není zrovna pro mě ta pravá. Je to rozhodně díky mému přesvědčení. V knize se totiž Scarlett Lewis vydává cestou lemovanou bohem, což není zrovna můj šálek kávy. Abyste si nemysleli, rozhodně neodsuzuji žádnou víru, každý má právo na tu svoji. Nicméně jsem se nemohla chvílemi zbavit pocitu, že bylo vše až nepřirozeně naplánované.
 

Jako bych to také tušila. V den, kdy se Jesse narodil, jsem ho držela v náručí a pronesla tuto modlitbu: Vím, že je on je dar a můžeš mi ho kdykoliv vzít, ale prosím Tě, nedělej to
Scarlett popisuje, že už od narození věděla, že Jesse nebude dlouho mezi námi, ale naopak je stvořený pro něco většího. Celá kniha je nesena v tomto duchu a to mi vadilo. Měla jsem pocit, že mi je chvilkama bůh jakoby vnucován. Ale je to jen můj pocit.

Věřím, že spoustě lidem se naopak kniha bude líbit. Je plná emocí a naší volby. Kdy se sami ve finále rozhodujeme jací po takové tragédii budeme. Zvolíme-li si hněv po celý náš život nebo naopak si zvolíme lásku a odpustíme ,, neodpustitelné“ a  tím najdeme mír v duši.


Pěkné pondělí, Vaše Katy :)

17 komentářů:

  1. To si mě teda pěkně nalákala! Vypadá to zajímavě. Musím si ji pořídit :-D
    https://kniznibrloh.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Myslím, že se bude kniha spoustě lidem líbít :) Možná jsem byla ve špatném rozpoložení :)
      Katy

      Vymazat
  2. Jojo, ono to tak bakonec byva s temito knihami, ze jsou duchovne zmanipulovane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že je paní velice věřící, já jí to rozhodně neberu, ale i tak, mohlo se to napsat jinak :)
      Katy

      Vymazat
  3. Asi by to také nebyla úplně kniha pro mě, hlavně z pohledu toho náboženství a také to není tím, že bych je nějak výrazně odsuzovala, ale protože prostě nejsem vařící a v těchto věcech se nevyznám, není mi to blízké, proto takové knihy moc nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě připadla jako hrozný barbar, když jsem tu kniha četla :/
      Katy

      Vymazat
  4. Ja také knihy nemôžem. Už Chatrč sa mi presne preto nepáčila. Mám rada aj duchovné a záhadné, ale nie týmto smerom keď sa to vydáva. A celkovo je to ťažká téma, asi by som to nezvládla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Chatrč neznám, ale třeba 4tyří dohody mi vůbec nevadí a naopak je miluju !
      :)
      Katy

      Vymazat
  5. Kniha vypadá hodně zajímavě, ale myslím, že bych měla při čtení asi podobné pocity jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No myslím, že podle toho co čteš a máš na blogu tak určitě :)
      Katy

      Vymazat
  6. Nepopletla jsi náhodou jméno toho střelce? ^^ Všude co jsem hledala, jsem našla Adama Lanzu.. (Nemyslím to nějak rýpavě, jen mě to trochu zarazilo :D)
    Jinak taky nemám ráda knížky 'vnucující boha', takže tohle asi nebude nic moc pro mě..��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, máš úplnou pravdu :D Já to věděla, ještě jsem si četla v originále kdo to je, ale nějak jsem u toho ještě stahovala písničky a koho asi že :D
      Katy

      Vymazat
  7. Tak to vypadá docela zajímavě, já se naopak o duchovní pou't docela zajímám a myslím, že by tato kniha mohla být skvělá :)
    Karel

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to moc zajímavě, i když je mi jasné, že by mi také asi vadilo to neustálé vnucování Boha...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není přímo násilné jako třeba jehovisté u dveří, ale i tak jsem si chvilkama tukala na hlavu, že si snad dělá srandu :/
      Katy

      Vymazat
  9. Jak popisuješ, o co v knize jde, asi by to nebylo to pravé ořechové pro mě :)

    OdpovědětVymazat