pátek 30. prosince 2016

To největší zklamání za rok 2016



Máme tady další článek s žebříčkem knih, který tentokrát představuje mé zklamání roku.  Stejně jako u předešlého článku musíte brát mé finálové rozhodnutí s rezervou, protože zde jde především o můj subjektivní pocit. Jak určitě víte, ne vždy je daná kniha tou nejlepší volbou. Každému se to může stát a já vím, že se to každému také stane minimálně jednou za rok. O jakých šest konkrétních knih se jedná, se jako vždy dozvíte níže…


Kniha, která mi bude ještě dlouho ležet v žaludku. Nejen, že zapříčinila dlouhodobější odpor k jednomu eshopu, ale navíc mi ukázala, jak svět knižních blogerů mnohdy funguje. Anotace slibovala příběh, kdy se matka musí smířit s tím nejhorším ve svém životě. Se smrtí svého syna. Především proto, že je příběh dle skutečné události, jsem očekával silný příběh, na který jsem byla připravena. Bohužel kniha byla utrpením. Každá stránka obsahovala víru v Boha a především předpověď smrti vlastního syna, který byl zvolen jako trpitel. No raději to nechci opět rozpitvávat, ještě bych se zase naštvala. 


Strašně jsem se na Farmu těšila. Recenze mě navnadily a já celá nedočkavá utíkala jeden výtisk zakoupit. Příběh byl napsán naprosto skvěle. Kniha se mi četla neuvěřitelně svižně a já se nemohla dočkat finále, které se blížilo rychlostí větru. A tady jsem narazila na kámen úrazu. Mé očekávání bylo úplně jiné než autorovo knižní naplnění. Je to taková škoda. Ale ještě neházím flintu do žita a chystám se v létě přečíst ji znovu!



Od Jana Bauera jsem četla celkem dvě knihy, z nichž první S cejchem vraha pro mě byla příjemným překvapením a druhá, Hříšná světice, naopak trochu zklamáním. Určitě se dozvíte spoustu nových a užitečných informací, milovníci historie si také přijdou na své. Velké mínus celé knihy jsou neuvěřitelně nudné pasáže, které jsou střídány s tím nejlepším, co v knize můžeme najít. Je to velká škoda, ale převažuje zde spíše nudnější část před tím nejlepším.

4. Syndrom odumřelé duše – Roman Cílek

Nedávno jsem na databázi knih recenzovala knihu od nakladatelství MOBA, kterou jsem si vybrala jako recenzní výtisk. Poslední dobou nejsem moc spokojená s nabídkou od nakladatelství, nicméně já naivka, se snažím ve všem vidět to pozitivní a dám ještě šanci Bohužel i zde jsem spálila a velké, ale opravdu velké zklamání přináší tato kniha především z matení budoucích čtenářů. Dle anotace očekávám velice zajímavý příběh a pak bum, je tu kniha příběhů. Tehdy mě to tak vytočilo, že ani průměrné příběhy to nemohly spravit.

5. Červená lucerna – Graham Masterton 

Druhá kniha, která si mě vůbec nezískala je Červená lucerna, která je pokračování série Katie Maguierové. Předešlé díly se mi celkem líbily, ale tady se stalo něco, čemu jsem nebyla schopná porozumět. Na téma prostituce znám mnohem lépe napsané a propracované knihy, například Jedenáct minut. Zde bohužel dochází k takovému natahování děje, že já jsem po prvních sto stránkách nedokázala uvěřit, kolik mi jich ještě chybí. No nevím co si o knize myslet.


Zde jsem vyhrála recenzní výtisk v soutěži na blogu Svět mezi řádky, kde kniha lákala na tajemno stejné, jako v knize od mistra Browna. Ten kdo píše anotace, by si měl dávat pozor, na co čtenáře láká, protože s Brownem tato kniha nemá společného naprosto nic. 496 stránek, ve kterých jsem se spíše nudila a navíc, velké mínus u mě kniha má za její provedení. Portál si mohl dát trochu více záležet a věnovat této knize pevnou vazbu. Nejen že by ji více slušela, ale praktičnost u mě vede.


Kdybych počítala do mého seznamu i starší knihy, které se mi dostaly do rukou, určitě by číslo nebyl tak nízké, jako je teď. Ale jsem ráda, že převažuje spíše nadšení z letošního roku než naopak. Já doufám, že příští rok bude ještě lepší. Možná budu muset lépe vybírat. No a před námi je úplně poslední článek a to je roční shrnutí. Počet přečtených knížek, stránek a výzva na další rok.

Vzhledem k mému nízkému počtu knih, které mě v letošním roce zklamaly, uvítám Vaše zkušenosti a názory a především návrhy.
KATY

18 komentářů:

  1. Zase ta Farma. :D V příštím roce si ji už konečně budu muset přečíst, abych zjistila, co tě na ní nakonec tak zklamalo, že si chudák vysloužila místo v tomhle nelichotivým žebříčku. :)) Jinak mě asi nejvíc zklamala Dívka, která si říkala Tuesday, Vdova, Jerúldelger, Všude kolem černý les a Nalehko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, já ji letos v létě, přesně po roce opět přečtu a pak dám vědět :D Všude kolem černý les, no chtěla jsem si ji koupit, ale pak jsem četla ty recenze a mnohé i nzklamané a nakone jsem se rozhodla, že ji pořídím jako e-knihu v kaci a když e mi bude líbit, koupím si ji a když ne, tak mám alespoň epub formát pro nudu :)

      Vymazat
    2. Jo, určitě zkus nejdřív e-knížku! Jsem fakt ráda, že jsem si ji na Světě knihy nakonec nekoupila, i když jsem tam kolem ní kroužila. Nakonec jsem počkala až na knihovnu... no a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

      Vymazat
  2. Evangelum u mě taky propadák,ale nemá to na Priscillu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem hloupá, na to jsem úplně zapomněla :D Ale já ji nebyla shopná ani dočíst, takže není ani tu v seznamu :)

      Vymazat
    2. Priscilla = loňská noční můra všech blogerů. :D Na databázi má momentálně 30 %. :D

      Vymazat
  3. Vybrala jsem tři knihy z letos přečtených, které mě zklamaly.
    První je nedávno dočtená kniha Tři přání, na kterou jsem se opravdu těšila, ale nenadchla mě. Druhé dvě jsou Zátiší s kousky chleba (A. Quindlen) a Služka (H.Lasicová).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím sice, jaké knihy to jsou, dokonce si vybavím i obálky, ale bohužel jsem je nečetla, abych posoudila, Nicméně nejvíce jsem si chtěka koupit Tři přání, ale šestý smysl mě odradil :)

      Vymazat
  4. Mně teda občas zaujme, když to skončí uplně jinak, než jak jsem doufala..
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám naopak strašně ráda,ale toto byly knihy, které konec neměly vůbec, ale vůbec promyšlený, případně odfláknutý a to nepočítám, že občas zklamání pocházeloz knihy jako takové :)

      Vymazat
  5. Skvělý článek :) Z tvého výběru jsem žádnou knihu nečetla, ale chtěla jsem se pustit do série od Grahama Mastertona a Páté evangelium mě také celkem lákalo. No, asi jsem o nic nepřišla, když jsem knihy zatím nečetla :) Hezké čtení v novém roce :) Méně zklamání a více skvělých knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že ten Graham nepíše špatně, ale tohle prostě nee :/ Nevím co se stalo, ale odradilo mě to číst dále
      Díky :)

      Vymazat
  6. Zvolila som si lásku bolo na toľkých blogoch i recenziach na knižných stránkach tak vyzdvihované až som tomu neverila. Ja by som síce tú knihu nezvládla kvôli téme, ale som prekvapená, doteraz som negatívnu reakciu nevidela. Mňa odrádzala presne tá téma.
    K mojim negatívam tohto roku takisto patrí Piate Evangelium. Do konca som sa dostala len preto, lebo som čakala do poslednej chvíle že na mňa skočí nejaký šok. Nejaké booom, a ono prd.
    Tohto roku som nemala nejaké veľké sklamania, keďže som nemala toľko času na čítanie, ale ak mám okrem toho Evangelia spomenúť, tak som sa celkom nudila pri knihe Malé a veľké klamstvá. Za iné roky ich určite bolo viac, momentálne na čo si spomeniem je Stratený symbol, asi najhoršia kniha od Dana Browna, na to ako som jeho knihy sfúkla za dva dni som sa touto potila mesiac. Potom Víťaz je sám od Coelha. Jeho milujem ale táto kniha ma sklamala. Zabijak Anders, kde som to po pár stranách vzdala, hoci pri Starčekovi a Analfabetke som sa bavila neskutočne.
    A na záver som si spomenula ešte na Čiernu Madonnu z trilógie Hardingovej. Prvá časť úžasná, druhá časť čooo wtf? a tretia to nedááám.
    V Novom roku Ti prajem iba skvelé knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tu knihu už nikdy více, klidně ji s láskou věnuji ve Vánoční soutěži, kterou chystám, ale více opravdu ne :D.D
      Tak ale je vidět, e jsi vůbec četla, někdo tu knihu ani neotevře, takže jsem ráda, že je nás pořád dost :D

      Vymazat
  7. Nečetla jsem ani jednu knihu, takže nemohu soudit, ale i já jsem si udělala svůj seznam knižních průšvihů za rok 2016 :D

    OdpovědětVymazat
  8. Na Farmu jsem četla hodně kladných recenzí, tak mě docela překvapilo, že tě zklamala. Ostatní knihy neznám, jen Červená lucerna je mi povědová. Asi jsem na ni někde narazila. Každopádně vím, že si na ně mám dát pozor :D Tento rok jich snad bude ještě méně a těch lepších více :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ách ta Farma mě mrzí, mně se moc líbila :)

    OdpovědětVymazat
  10. Žádnou knihu z výběru jsem nečetla. Ale Farmu jsem měla půjčenou z knihovny, ale musela jsem ji vrátit, protože jsem prostě neměla čas. A ty jsi další kdo mi potvrdil, že jsem udělal dobře, že jsem se do ní nepustila. :D

    OdpovědětVymazat